Gyermekember

Ötletek, tanácsok hogyan tegyük boldoggá, kiegyensúlyozottá gyermekünket. Közös játékok, programok, foglalkozások, amivel fejleszthetjük gyermekünket.

Friss topikok

  • móka81: @fogdakezem: Köszönöm szépen! (2012.11.17. 20:46) Okosodjunk ősszel is!
  • PraktikásMaimoni: Kedves blogszerző, meghívót szeretnénk küldeni egy rendezvényre, de nem találtunk az oldalon e-mai... (2012.08.31. 10:41) A "Mi hiányzik?" játék
  • Trimcsek: A nem veszek tudomást a hisztijéröl és tovább állok vált be eddig a legjobban. Igaz,hogy akkor meg... (2012.05.14. 08:53) Hogyan kezeljük a kisgyerek érzelmi kitöréseit?
  • Trimcsek: Szia Ancsi! Az biztos,hogy nagyon nehéz egy ilyen szituációt kezelni és az ember elég sokat pironk... (2012.05.14. 08:48) Enyém!
  • pelorata: Teljesen igaz, az én lányom 2-3 nap alatt lett teljesen szobatiszta, igaz, az ágytisztaság csak fé... (2012.04.21. 19:35) Pápá pelus

Az újszülött és a körülötte lévő világ

2012.02.22. 15:55 - móka81

Címkék: újszülött fejlődés baba

 Amikor megszületik várva várt gyermekünk, és először tartjuk a karunkban, először tesszük mellre felejthetetlen érzés kerít bennünket hatalmába. Egy új élet kezdete. Egy gyermek, aki csak ránk számíthat, akiért felelősek vagyunk. Rengeteg kérdés merül fel ilyenkor bennünk, köztük azok is, hogy minden rendben van-e, egészséges-e, lát-e, hall-e, mit érzékel a körülötte lévő világból, mit tud, mire képes.
Újszülött kornak a baba életének első négy hetét nevezzük. Kutatások szerint az újszülött már észleli, érzékeli a körülötte lévő világot, és mint minden anya tudja, kommunikál is velünk a maga módján, sírással.


Az újszülött látására jellemző, hogy elmosódva látja környezetét, ezért főleg hangok és illatok alapján tájékozódik. Ettől függetlenül előszeretettel nézelődnek, főleg az élénk színekre, erős kontrasztokra, éles kontúrokra és a nagy mintákra figyelnek fel. Az újszülött kb. 20 cm távolságból lát éles kontúrokat, így szoptatás alatt létrejöhet a szemkontaktus anyja és gyermeke között, és a babának lehetősége nyílik édesanyja arcának tanulmányozására is.


A baba hallása már anyja pocakjában kialakul, és a  születés után igen nagy szerep van, hiszen az újszülött a körülötte lévő világról rengeteg információhoz jut a hallás révén. Egy hónapos korára már teljesen kifejlődött hallással rendelkezik a baba. Megfigyelhető, hogy az ismerős hangok megnyugtatják, a váratlan, erős, hangos hanghatásokra (pl.taps) azonban ijedten reagál, összerezzen.


Az újszülöttek a különböző ízeket és szagokat is meg tudják különböztetni. Már néhány naposan felismerik anyjukat az anyatej illatáról. Érdekes dolog, hogy a cumisüvegből táplált babák is gyakran érdeklődnek az anyatej illata iránt.


A babák már úgy jönnek a világra, hogy felismerik, szeretik hallani édesanyjuk hangját, a szív dobogását. Mindez azt jelenti, hogy már a magzati élet alatt tanulnak, sőt emlékeznek is. Nyugodjunk meg, az újszülöttek felkészülve érkeznek a világra.

 

A bejegyzés trackback címe:

https://gyermekember.blog.hu/api/trackback/id/tr914171993

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása