A legutóbbi bejegyzésben a só-liszt gyurmáról írtam. Miközben a süthető gyurmáról olvasgattam, találkoztam több, érdekes gyurmarecepttel is. Ezeket szeretném veletek most megosztani. Ezek közül még egyiket sem készítettem el, nincs róluk tapasztalatom, de hamarosan születésnap lesz a családban és gyurmás ajándékot szándékozok készíteni.
Cukorgyurma
A cukorgyurmát szokták emlegetni hamis marcipánnak is. Bármit formázhatsz belőle, és a gyerekek meg is ehetik, nem lesz tőle bajuk (hacsak nem zavar, hogy ilyen csömör édességet majszolnak). Itt a recept:
A legegyszerűbb változat, amihez csak 60 dkg porcukor, 2 evőkanál víz, 4 teáskanál zselatin kell. A zselatint fel kell oldani és felforralni. Ezután egy turmixgépbe tedd bele a porcukrot és lassú fokozaton keverve a zselatint is. Véleményem szerint kézzel is össze lehet gyúrni :) Ha szükséges lehet hozzá önteni még 1-2 kanál vizet, majd magas fokozaton tésztaszerű, csomómentes masszát keverj belőle. Színezheted ételfestékkel. Figyelem! Gyorsan szárad, ezért érdemes fóliába tekerni, vagy pedig kevés víz hozzáadásával újragyúrni.
Kenyér gyurma
Hozzávalók:
- 6 szelet kenyér - ne legyen friss, héj nélkül
- akrillfesték
- hobbi ragasztó
Elkészítéshez a kenyeret le kell reszelni, és fóliára helyezni, majd ezután a ragasztót rátenni. A fólia sarkait felhajtva össze tudod gyúrni. Ezután add hozzá az akrillfestéket, kb. két evőkanálnyit. A festék megakadályozza, hogy repedezzen, morzsálódjon a gyurma száradás után. Rugalmas, jól formázható masszát kapsz. Fóliába tekerve, hűtőben két hétig eláll.