Gyermekember

Ötletek, tanácsok hogyan tegyük boldoggá, kiegyensúlyozottá gyermekünket. Közös játékok, programok, foglalkozások, amivel fejleszthetjük gyermekünket.

Friss topikok

  • móka81: @fogdakezem: Köszönöm szépen! (2012.11.17. 20:46) Okosodjunk ősszel is!
  • PraktikásMaimoni: Kedves blogszerző, meghívót szeretnénk küldeni egy rendezvényre, de nem találtunk az oldalon e-mai... (2012.08.31. 10:41) A "Mi hiányzik?" játék
  • Trimcsek: A nem veszek tudomást a hisztijéröl és tovább állok vált be eddig a legjobban. Igaz,hogy akkor meg... (2012.05.14. 08:53) Hogyan kezeljük a kisgyerek érzelmi kitöréseit?
  • Trimcsek: Szia Ancsi! Az biztos,hogy nagyon nehéz egy ilyen szituációt kezelni és az ember elég sokat pironk... (2012.05.14. 08:48) Enyém!
  • pelorata: Teljesen igaz, az én lányom 2-3 nap alatt lett teljesen szobatiszta, igaz, az ágytisztaság csak fé... (2012.04.21. 19:35) Pápá pelus

Olvassunk a kétévesnek

2012.03.05. 13:30 - móka81

Címkék: mese

Kétéves korban a gyermekeket már "hosszabb" történetekkel, mesékkel is le tudjuk kötni. Természetesen ebben a korban még ne Grimm , Andersen meséivel kezdjünk. A legjobban az egyszerűbb, keménylapos könyveket szeretik, amelyekben sok-sok kép van, és csak néhány mondatban mondják el a történetet, de már szívesen lapozgatják a mesekönyveket is. Saját tapasztalatom, hogy a gyerekek gyakran csak arra vágynak, hogy a képekről beszélj, mesélj nekik, rámutatnak a tárgyakra, állatokra, növényekre, egyszóval mindenre, ami érdekli őket, aminek a nevére kíváncsiak. Vannak olyan könyvek is amelyekhez szöveg nem tartozik, csak képek alapján mondanak el egy-egy történetet. Igazából a saját fantáziádra bízzák a történetszövést :) A legjobb mesék ebben a korban a gyermek mindennapjairól szólnak. Nálunk nagyon jól beváltak a bilivel, fürdéssel, biciklizéssel, állatokkal, kirándulással, növényekkel összefüggő mesék. Az agy 90%-a 5 éves kor előtt fejlődik ki, szülőként még óvodás kor előtt elkezdhetjük az olvasás révén is ennek a folyamatnak a stimulálását.

Ebben a korban már egyre nagyobb az igényük arra, hogy a körülöttük lévő világot megismerjék, megértsék a történéseket és, hogy magukat is megértessék a világgal. Az olvasással, mesékkel, mondókákkal segíted a gyermeked nyelvi készségének fejlődését, növeled a szókincsét is, ezáltal könnyebben ki tudja magát fejezni. A köztetek lévő kapcsolatot is elmélyíti, ha szánsz naponta egy kis időt a mesélésre. Arról nem is beszélve, hogy fejlődik a képzelőereje, új dolgokkal találkozik, amik felkészítik a jövőre.

A legjobb módja, hogy gyermeked megszeresse a könyveket és az olvasást az, hogy minden nap olvasol neki. Azáltal, hogy megismer új, érdekes történeteket, karaktereket, megnyílik előtte a képzelet világa, és később egyedül is szívesen fog olvasni.

Összefoglalva azért érdemes olvasni, mert:

  • megnyugtatja a babát a hangod
  • fejleszti a képzeletét
  • fejlődik a beszédkészsége
  • bővül a szókincse
  • jobban ki tudja magát fejezni
  • szorosabbá teszi a szülő-gyermek kapcsolatot
  • javítja  a gyermek koncentrációs képességét

 

 

 

A bejegyzés trackback címe:

https://gyermekember.blog.hu/api/trackback/id/tr624271496

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása