Gyermekember

Ötletek, tanácsok hogyan tegyük boldoggá, kiegyensúlyozottá gyermekünket. Közös játékok, programok, foglalkozások, amivel fejleszthetjük gyermekünket.

Friss topikok

  • móka81: @fogdakezem: Köszönöm szépen! (2012.11.17. 20:46) Okosodjunk ősszel is!
  • PraktikásMaimoni: Kedves blogszerző, meghívót szeretnénk küldeni egy rendezvényre, de nem találtunk az oldalon e-mai... (2012.08.31. 10:41) A "Mi hiányzik?" játék
  • Trimcsek: A nem veszek tudomást a hisztijéröl és tovább állok vált be eddig a legjobban. Igaz,hogy akkor meg... (2012.05.14. 08:53) Hogyan kezeljük a kisgyerek érzelmi kitöréseit?
  • Trimcsek: Szia Ancsi! Az biztos,hogy nagyon nehéz egy ilyen szituációt kezelni és az ember elég sokat pironk... (2012.05.14. 08:48) Enyém!
  • pelorata: Teljesen igaz, az én lányom 2-3 nap alatt lett teljesen szobatiszta, igaz, az ágytisztaság csak fé... (2012.04.21. 19:35) Pápá pelus

Pápá pelus

2012.04.21. 12:25 - móka81

Címkék: gyerek nevelés szobatisztaság

A legtöbb gyermek 15-20 hónapos korára érik meg lelkileg és testileg a pelenka elhagyására. Nem érdemes túl hamar erőltetni a bilire szoktatást, mert frusztrációt okoz, és soha ne hasonlítsuk más gyermekéhez a sajátunkat, mert más-más a fejlődési ritmusuk. Ahogy az is rendben van, hogy már egy évesen sikeresen bilire ül a picúr, attól sem kell megijedni, ha kétévesen még nem foglalkozik vele.

Megpróbáltam pontokba szedni, hogyan szoktassuk gyermekünket bilire.

Bilire szoktatás 14 lépésben:

1. Vásároljunk bilit és engedjük, hogy gyermekünk válassza ki.

2. Vegyük le a pelust és adjunk a gyermekre bugyit, gatyát, és olyan ruhát amit könnyen lecserélhetünk. Érdemes mintás alsót venni, olyat ami neki is tetszik.

3. Ha nappalra levesszük a pelust, éjjelre még tegyük vissza, addig amíg reggelre többször száraz nem marad.

4. Tegyük a bilit jól látható helyre, hogy a gyermek szeme előtt legyen.

5. Vigyük többször be a WC-re a gyermeket magunkkal, és magyarázzuk el mire szolgál, hogyan kell használni.

6. Adjunk neki választási lehetőséget, vegyünk neki gyerekülést a WC-re, így eldöntheti hová szeretne ülni.

7. Ha észrevesszük, hogy gyermekünknek pisilni vagy kakilni kell, akkor ajánljuk fel a bilit, ha elfogadja és sikeresen elvégzi a dolgát, akkor mindenképp dicsérjük meg.

8. Ha a kisgyatyóba sikerült elvégezni a dolgát, ne legyünk mérgesek, ne szidjuk le, csak nyugodtan és határozottan mondjuk el neki, hogy most át kell öltözni, de legközelebb használja a bilit vagy a WC-t, mint anya és apa.

9. Magyarázzuk el hogyan veheti észre, ha pisilni, kakilni kell.

10. Figyeljünk a  folyadékfogyasztásra elalvás előtt.

11. Naponta többször kérdezzük meg, nem kell-e pisilni, kakilni.

12. A szobatisztaságra szoktatás alatt motiváló hatásúak azok a mesék, történetek, amik a bilire üléssel, Wc használattal kapcsolatosak.

13. Ha van rá lehetőség, vigyük társaságba, ahol a vele egykorú gyermekeket látja Wc-re vagy bilire ülni.

14. Fontos, hogy legyünk türelmesek és kitartóak. Ha a gyermek készen áll a szobatisztaságra, néhány napon belül megtanulja tartani a szükségletét.

Nektek voltak gondjaitok a bilire szoktatással?

A bejegyzés trackback címe:

https://gyermekember.blog.hu/api/trackback/id/tr994463258

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

pelorata 2012.04.21. 19:35:28

Teljesen igaz, az én lányom 2-3 nap alatt lett teljesen szobatiszta, igaz, az ágytisztaság csak fél évvel később állt be.
süti beállítások módosítása