Gyermekember

Ötletek, tanácsok hogyan tegyük boldoggá, kiegyensúlyozottá gyermekünket. Közös játékok, programok, foglalkozások, amivel fejleszthetjük gyermekünket.

Friss topikok

  • móka81: @fogdakezem: Köszönöm szépen! (2012.11.17. 20:46) Okosodjunk ősszel is!
  • PraktikásMaimoni: Kedves blogszerző, meghívót szeretnénk küldeni egy rendezvényre, de nem találtunk az oldalon e-mai... (2012.08.31. 10:41) A "Mi hiányzik?" játék
  • Trimcsek: A nem veszek tudomást a hisztijéröl és tovább állok vált be eddig a legjobban. Igaz,hogy akkor meg... (2012.05.14. 08:53) Hogyan kezeljük a kisgyerek érzelmi kitöréseit?
  • Trimcsek: Szia Ancsi! Az biztos,hogy nagyon nehéz egy ilyen szituációt kezelni és az ember elég sokat pironk... (2012.05.14. 08:48) Enyém!
  • pelorata: Teljesen igaz, az én lányom 2-3 nap alatt lett teljesen szobatiszta, igaz, az ágytisztaság csak fé... (2012.04.21. 19:35) Pápá pelus

A "Mi hiányzik?" játék

2012.08.16. 09:14 - móka81

Címkék: memória fejlesztés baba gyerekjáték

A babák emlékező képessége, memóriája igen gyorsan fejlődik. Ennek a vizsgálatára kitűnő az ún. "kukucs" játék. Figyeljük, meg, hogy amíg egy 3-4 hónapos baba szeme láttára letakarjuk a kedvenc játékát, az számára eltűnik, nem keresi, addig egy egy éves már tudja, hogy a takaró alá rejtettük. Idővel visszaemlékeznek arra is hogyan néz ki valami, vagy hogyan kellene valaminek kinézni (pl. arc, csiga, autó, ház)

Ilyenkor már játszhatjuk velük az ún. "Mi hiányzik?" játékot, ami kitűnő a vizuális memória fejlesztésére. Lényege, hogy hiányos képeket, tárgyakat mutatunk a gyermeknek, majd megkérjük, hogy ő találja ki mi hiányzik róla.

Néhány példa:

  • Rajzoljunk egy autót kerekek nélkül, és ezt mutassuk meg gyermekünknek. Ha rájött mi hiányzik a képről, akkor kérdezzük meg azt is miért kell az autónak a kerék? Majd engedjük, hogy berajzolja őket.
  • Öltözködés közben hagyjunk ki egy ruhadarabot (pl. az egyik zoknit),és kérdezzük meg nem hiányol-e valamit? Majd engedjük, hogy megpróbálja egyedül felvenni a hiányzó ruhadarabot.
  • Vágjunk ki újságpapírból kutyát farok nélkül, vagy csigát csápok nélkül, stb.
  • Rajzoljunk egy arcot, amiről hiányzik az orr, vagy a száj, vagy az egyik szem. Engedjük, hogy berajzolja a hiányzó testrészeket.

Forrás

A bejegyzés trackback címe:

https://gyermekember.blog.hu/api/trackback/id/tr994713636

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

PraktikásMaimoni 2012.08.31. 10:41:28

Kedves blogszerző,
meghívót szeretnénk küldeni egy rendezvényre, de nem találtunk az oldalon e-mail címet. Küldenél egy mailt, hogy felvehessük a kapcsolatot, a mkalmar(kukac)laptopkonyha(pont)hu címre? Köszönöm.
süti beállítások módosítása