Gyermekember

Ötletek, tanácsok hogyan tegyük boldoggá, kiegyensúlyozottá gyermekünket. Közös játékok, programok, foglalkozások, amivel fejleszthetjük gyermekünket.

Friss topikok

  • móka81: @fogdakezem: Köszönöm szépen! (2012.11.17. 20:46) Okosodjunk ősszel is!
  • PraktikásMaimoni: Kedves blogszerző, meghívót szeretnénk küldeni egy rendezvényre, de nem találtunk az oldalon e-mai... (2012.08.31. 10:41) A "Mi hiányzik?" játék
  • Trimcsek: A nem veszek tudomást a hisztijéröl és tovább állok vált be eddig a legjobban. Igaz,hogy akkor meg... (2012.05.14. 08:53) Hogyan kezeljük a kisgyerek érzelmi kitöréseit?
  • Trimcsek: Szia Ancsi! Az biztos,hogy nagyon nehéz egy ilyen szituációt kezelni és az ember elég sokat pironk... (2012.05.14. 08:48) Enyém!
  • pelorata: Teljesen igaz, az én lányom 2-3 nap alatt lett teljesen szobatiszta, igaz, az ágytisztaság csak fé... (2012.04.21. 19:35) Pápá pelus

Mit tegyünk, ha nyafog a gyerek?

2012.09.05. 21:23 - móka81

Címkék: gyerek hiszti nevelés nyafogás

Bizonyított tény, hogy a nyafogás az egyike azon hangoknak, amik az ember számára nehezen elviselhetők. Ezzel szülőként hamar szembesülünk, és ha nem teszünk ellene, akkor bizony gyakran fogjuk hallani. Az ugyanis, hogy hogyan reagálunk a nyafogásra nagyban befolyásolja gyermekünk viselkedését is. Ahhoz, hogy  tudatosítsuk gyermekünkben a nyafogás nem vezet eredményre sok-sok szeretetre, türelemre és következetességre van szükségünk.

Miért nyafog a gyerek?

Nos, ha beleképzeljük magunkat abba a helyzetbe hogy egy boltban a pénztárnál állunk sorba már vagy fél órája, és a gyermekünk folyamatosan a polcon lévő csoki  után nyafog -amit nem akarunk neki megvenni- és a türelmünk is már a végét járja, igazán nehéz megállni, hogy ne adjuk meg a kis porontynak azt amit követel, és a legtöbbször meg is vesszük az áhított csokit.

A nyafogással nem untatni akar bennünket a gyermek, hanem egyszerűen rájön arra, hogy céljai eléréséhez a leggyorsabb út az, ha hangos, idegesítő hangot hallat. Gyermekünknek azt kell megtanítani, milyen más hatásos módja van az önkifejezésnek.

 

Ötletek a nyafogás kezelésére

Tekintsünk másképp a nyafogásra!

Ne feltételezzük azt, hogy gyermekünk tudja mi a nyafogás, milyen rémes hallgatni, és mennyire idegesít bennünket. Ha nyafogást hallunk hívjuk fel rá a gyermek figyelmét és kérjük meg, hogy a mindennapi hangját használja. Gyakran a gyerekek észre sem veszik, hogy nyafognak, annyira ösztönösen csinálják, ilyenkor érdemes megmutatni mi a különbség a két hang között. Arra figyeljünk, hogy ne csúfoljuk ki, ne tapossunk az érzéseibe, inkább oldjuk meg viccesen, például rögzítsük kazettán, mobilon stb. a nyafogós, és a normál hangját, aztán játsszuk le neki, és beszélgessünk róla, majd gyakoroljuk együtt a "jó" és a "rossz" hangokat.

Ne ingereljük feleslegesen!

Gondoljuk át mikor nyafog gyermekünk? Milyen helyzetekben? Általában ha fáradtak, álmosak, éhesek vagy több figyelmet igényelnek, akkor hajlamosabbak a nyafogásra. Ezért kerüljünk bizonyos helyzeteket, pl. ne menjünk éhes gyerekkel bevásárolni, előbb etessük meg, vagy készítsünk előre harapnivalót, amit megehet vásárlás közben. Könnyebb lesz az életünk, ha nem visszük az álmos gyereket játszótérre, állatkertbe, bevásárló körútra stb.

Ne adjuk fel!

Sokkal egyszerűbb lenne, a nyafogó gyereknek odaadni a cukorkát, hogy végre elhallgasson. De hibát követnénk el vele, mert ezzel csak megerősítenénk a gyermekben, hogy a nyafogás eredményre vezet, és legközelebb is bevetné ezt a módszert :) Legyen kitartásunk, ne adjuk fel!

Legyünk következetesek!

Ne kövessük el azt a hibát, hogy egyszer engedünk a nyafogó gyereknek, máskor nem. Bizony nem könnyű megállni, hogy a nyafogó gyerek akaratának engedjünk, amikor nyilvános helyen vagyunk, de itt a van a kutya elásva, ha ilyen helyzetben nyugodtak tudunk maradni, és nem engednünk a gyerek akaratának, akkor nyert ügyünk van.

Tereljük el a figyelmét!

"Nézd, ott egy madárka!"," Figyeld csak, mit csinálok most!" stb.Legegyszerűbb megoldás lehet a nyafogás ellen, de sajnos nem mindig válik be.

Figyeljünk rá!

Gyakran azért nyafognak a gyerekek, mert szeretnének több időt eltölteni velünk, szeretnék ha csak rájuk figyelnénk. Fontos, hogy a gyermek érezze bármikor fordulhat hozzánk, mindig tudunk rá szakítani egy kis időt. Érdemes a napi teendőket úgy beosztani, hogy maradjon idő közös olvasásra, festésre, rajzolásra, szórakozásra, így megelőzhetjük a nyafogást.

A bejegyzés trackback címe:

https://gyermekember.blog.hu/api/trackback/id/tr484754854

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása