Gyermekember

Ötletek, tanácsok hogyan tegyük boldoggá, kiegyensúlyozottá gyermekünket. Közös játékok, programok, foglalkozások, amivel fejleszthetjük gyermekünket.

Friss topikok

  • móka81: @fogdakezem: Köszönöm szépen! (2012.11.17. 20:46) Okosodjunk ősszel is!
  • PraktikásMaimoni: Kedves blogszerző, meghívót szeretnénk küldeni egy rendezvényre, de nem találtunk az oldalon e-mai... (2012.08.31. 10:41) A "Mi hiányzik?" játék
  • Trimcsek: A nem veszek tudomást a hisztijéröl és tovább állok vált be eddig a legjobban. Igaz,hogy akkor meg... (2012.05.14. 08:53) Hogyan kezeljük a kisgyerek érzelmi kitöréseit?
  • Trimcsek: Szia Ancsi! Az biztos,hogy nagyon nehéz egy ilyen szituációt kezelni és az ember elég sokat pironk... (2012.05.14. 08:48) Enyém!
  • pelorata: Teljesen igaz, az én lányom 2-3 nap alatt lett teljesen szobatiszta, igaz, az ágytisztaság csak fé... (2012.04.21. 19:35) Pápá pelus

Egészséges reggelit a gyerekeknek!

2012.11.26. 16:43 - móka81

Címkék: reggeli gyerek étkezés egészséges

A reggel minden családban sietősen zajlik, ezért  a felnőttek nagy része csak megiszik egy kávét, és a reggeli étkezést kihagyja úgy ahogy van, a gyerekek pedig úton az oviba, iskolába kapnak egy péksüteményt. Csakhogy ez nincs így rendjén, ennél jobban oda kell figyelnünk a reggeli étkezésre.

 

Nemrég részt vettem egy blogger találkozón, ahol az egészséges reggeli volt a téma. Itt hallottam először a Medián "Magvas gondolatok a reggeliről" felméréséről amiből az derül ki, hogy a gyerekek csupán fele reggelizik. Mivel a szülők nem ragaszkodnak a reggelihez ezért gyakran elmarad az, vagy a legegyszerűbb párizsis zsemlét teszik az asztalra, és úgy vélik, ez az egészséges reggeli kategóriába tartozik. Az édesanyák legtöbbször a reggeli rohanásra, időhiányra, a következő étkezés közelségére hivatkoznak, vagy arra, hogy a gyerek nem éhes.

Őszintén szólva megértem a szülőket, én is közéjük tartozom, és tudom milyen az amikor küzdeni kell azért, hogy gyermekem reggelizzen. Nem egyszerű rávenni egy dacoló gyermeket arra, amit nem akar. Nálunk általában egy pohár tej a reggeli, ennél többet egyelőre nem tudtam nála elérni, de azért igyekszem. Ami az időhiányt illeti, szerintem egy negyed órával előbb felkelni és reggelit készíteni nem nagy áldozat, de akinek ez nehezen megy akár este is elkészítheti a reggeli szendvicset,  A harmadik kifogás az édesanyák részéről az, hogy a következő étkezés közel van. Nos ha belegondolunk, hogy gyermekünk este hét órakor evett utoljára, és nem reggelizik, biztosak lehetünk benne, hogy az energiaszintje nagyon lecsökken, így a nap folyamán több ételt vesz magához, mint amire szüksége lenne, és ez egyenes út lehet az elhízáshoz.

Nem hiába mondja azt az apósom, hogy ne menjünk el otthonról úgy, hogy nem ettünk :)

Miből áll az egészséges reggeli?

A legjobb ha fehérjét és lassan felszívódó szénhidrátot fogyasztunk reggelire egy kis gyümölccsel, zöldséggel.  pl. tojás, tej, joghurt, túró, sajt, teljes kiőrlésű kenyér, zsemle, péksütemény, nem agyoncukrozott gabonapehely stb. Nem extravagáns kell, hogy legyen a reggeli, hanem egyszerűen, gyorsan elkészíthető, ízletes és gyermekeknél szerintem nagyon fontos a változatosság.

Miért kell a gyerekeknek reggelit fogyasztani?

  • megelőzi az elhízást
  • jobban tudnak koncentrálni, teljesíteni
  • kevesebb gond lesz a viselkedésükkel
  • nem lesznek fáradékonyak

Nagyon fontos, hogy mutassunk gyermekeinknek példát, mert biztos vagyok benne, ha a család együtt ül le reggelizni, könnyebb lesz őket hozzászoktatni, és egy idő után már a napi rutin részévé válik. Így nem csak gyermekeink, hanem saját egészségünk megóvásáért is teszünk egy lépést.

A jövőben több olyan receptet is megosztok majd veletek, amit mi készítettünk reggelire, hogy ne fogyjatok ki az ötletekből, és sikerüljön változatosan, egészségesen reggelizni.

Egyet már megosztottam veletek, itt megtaláljátok.

A bejegyzés trackback címe:

https://gyermekember.blog.hu/api/trackback/id/tr394830447

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása