Gyermekember

Ötletek, tanácsok hogyan tegyük boldoggá, kiegyensúlyozottá gyermekünket. Közös játékok, programok, foglalkozások, amivel fejleszthetjük gyermekünket.

Friss topikok

  • móka81: @fogdakezem: Köszönöm szépen! (2012.11.17. 20:46) Okosodjunk ősszel is!
  • PraktikásMaimoni: Kedves blogszerző, meghívót szeretnénk küldeni egy rendezvényre, de nem találtunk az oldalon e-mai... (2012.08.31. 10:41) A "Mi hiányzik?" játék
  • Trimcsek: A nem veszek tudomást a hisztijéröl és tovább állok vált be eddig a legjobban. Igaz,hogy akkor meg... (2012.05.14. 08:53) Hogyan kezeljük a kisgyerek érzelmi kitöréseit?
  • Trimcsek: Szia Ancsi! Az biztos,hogy nagyon nehéz egy ilyen szituációt kezelni és az ember elég sokat pironk... (2012.05.14. 08:48) Enyém!
  • pelorata: Teljesen igaz, az én lányom 2-3 nap alatt lett teljesen szobatiszta, igaz, az ágytisztaság csak fé... (2012.04.21. 19:35) Pápá pelus

Só-liszt gyurma készítése

2012.02.26. 15:13 - móka81

Címkék: gyurma só-liszt gyurma

A gyurmázás kitűnő elfoglaltság a gyerekeknek, itt van néhány jól bevált só-liszt gyurma recept. Próbáljátok ki ti is.

Egyszerű só-liszt gyurma készítésénél a legfontosabb, hogy a liszt és a só aránya egyforma legyen. Tehát ha 1kg lisztből készíted, akkor 1kg sót tegyél hozzá, majd ezután annyi vízzel hígítsd, hogy jól gyúrható, tésztaszerű legyen. Érdemes kevés olajat hozzáadni, ettől jobban összeáll és fényesebb lesz a gyurma. Festeni ételfestékkel, temperával is lehet, arra kell figyelni, hogy ha a festék folyékony, akkor az is hígítja az állagát, így érdemesebb kevesebb vizet hozzáadni.

Sokan dicsérik a főzött só-liszt gyurmát. Nem árt kipróbálni, állítólag könnyebben kezelhető, mint a sima só-liszt gyurma.

Hozzávalók:

  • 25 dkg liszt
  • 3 dl víz
  • 3 ek só
  • 2 ek olaj
  • 1 ek borkősav
  • ételfesték, vagy tempera

A hozzávalókat összekeverjük és lassú tűzön főzzük, addig amíg össze nem áll a massza.

Nejlonzacskóban, vagy hűtőben tárolva is eláll pár hétig a só-liszt gyurma.

Formázáshoz használhatunk sütiformát, homokkészletet. A gyurmából készített formákat a szabad levegőre tedd ki száradni, kb. egy hétig. Ennél gyorsabb megoldás, ha sütőben szárítod meg, ilyenkor a legalacsonyabb hőfokkal kell kezdeni a szárítást nyitott sütőajtónál, majd már zárt ajtónál fél óránként 50 fokkal emelni a hőmérsékletet egészen 150 fokig. A szárítás után 200 fokon ki lehet sütni, csak arra figyelj, hogy nehogy megégjen.

Ha nem színezett gyurmából készítetted a figurákat, akkor temperával le lehet festeni. Érdemes lekenni, vagy lefújni lakkal, hogy tartósabb legyen.

Kellemes időtöltést :)

A bejegyzés trackback címe:

https://gyermekember.blog.hu/api/trackback/id/tr634209741

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása