A gyurmázás kitűnő elfoglaltság a gyerekeknek, itt van néhány jól bevált só-liszt gyurma recept. Próbáljátok ki ti is.
Egyszerű só-liszt gyurma készítésénél a legfontosabb, hogy a liszt és a só aránya egyforma legyen. Tehát ha 1kg lisztből készíted, akkor 1kg sót tegyél hozzá, majd ezután annyi vízzel hígítsd, hogy jól gyúrható, tésztaszerű legyen. Érdemes kevés olajat hozzáadni, ettől jobban összeáll és fényesebb lesz a gyurma. Festeni ételfestékkel, temperával is lehet, arra kell figyelni, hogy ha a festék folyékony, akkor az is hígítja az állagát, így érdemesebb kevesebb vizet hozzáadni.
Sokan dicsérik a főzött só-liszt gyurmát. Nem árt kipróbálni, állítólag könnyebben kezelhető, mint a sima só-liszt gyurma.
Hozzávalók:
- 25 dkg liszt
- 3 dl víz
- 3 ek só
- 2 ek olaj
- 1 ek borkősav
- ételfesték, vagy tempera
A hozzávalókat összekeverjük és lassú tűzön főzzük, addig amíg össze nem áll a massza.
Nejlonzacskóban, vagy hűtőben tárolva is eláll pár hétig a só-liszt gyurma.
Formázáshoz használhatunk sütiformát, homokkészletet. A gyurmából készített formákat a szabad levegőre tedd ki száradni, kb. egy hétig. Ennél gyorsabb megoldás, ha sütőben szárítod meg, ilyenkor a legalacsonyabb hőfokkal kell kezdeni a szárítást nyitott sütőajtónál, majd már zárt ajtónál fél óránként 50 fokkal emelni a hőmérsékletet egészen 150 fokig. A szárítás után 200 fokon ki lehet sütni, csak arra figyelj, hogy nehogy megégjen.
Ha nem színezett gyurmából készítetted a figurákat, akkor temperával le lehet festeni. Érdemes lekenni, vagy lefújni lakkal, hogy tartósabb legyen.
Kellemes időtöltést :)