Kislányom most lett kétéves. Szülinapja alkalmából két tortát is készítettem. Az egyik Sünitorta lett, amit idő hiányában mondhatni csak összedobtam hármunknak. A másik tortát pedig a szélesebb családi körnek készítettem. Több időt is szántam rá, ez lett a Katicabogár torta.
Sünitorta
Hozzávalók:
- 3 db tojás
- 6 ek. cukor
- 6 ek. liszt
- 1kk. sütőpor
- 3 ek. víz
Krém:
- 2 csokipudingpor
- kb. 7 dl tej
- 4 ek. cukor
- 10 dkg vaj
- kakópor
Elkészítése:
Piskótát én mindig a következőképp készítek: különválasztom a tojás sárgáját és fehérjét. A tojássárgáját a cukorral kikeverem, jó habosra, majd a tojásfehérjét egy kis vízzel kemény habbá verem. A tojássárgájához hozzáadom a tojásfehérjét, majd a sütőporral elkevert lisztet is. Előmelegített sütőben kisütöm a piskótát ( kb. 160 fokon sütöttem tűpróbáig)
Krémet két részre választottam. Az egyik csokipudingot 3 dl tejben, 2 ek. cukorral megfőztem, majd amikor teljesen kihűlt ( hűlés közben kevergessük, hogy csomómentes legyen) a 10 dkg puha vajat hozzákevertem.
A másik csokipudingot kb 4 dl tejben, kevés cukorral megfőztem, és hagytam egy kicsit hűlni. Közben a piskótám elkészült. Apró darabokra tépkedtem és összekevertem a csokipudinggal, így kaptam egy jól alakítható, formálható masszát. Megformáztam a sünit, majd a már elkészült krémmel bekentem. A megmaradt krémbe kevertem kakaóport, és nyomózsákba töltve tüskéket, orrot, szemet nyomtam a megfelelő helyre.
Mire a végére értem, kislányom nagy hanggal követelte a Sünitortáját, alig maradt időm lefényképezni az alkotásomat :)
Azért be kell, hogy ismerjem, volt segítségem a torta készítése közben. Valaki nagy csöndben elcsente a vajat, mire észrevettem, már a szobában kenceficélt vele :)
Az eredeti torta receptjét itt találhatjátok.
Katicabogár torta
Ennek a tortának az elkészítését igen sokáig tartana leírni, mert a krém és a piskóta mellé készítettem még fondantot marshmallowból és katicapöttyöket csokiból a torta díszítéséhez. Szóval aki szeretné elkészíteni, annak ajánlom ezt az oldalt, innen vettem a torta ötletét, és a fondant elkészítésének menetét is.
A torta hozzávalói:
6 tojásos piskóta a Sünitortánál leírtak szerint készítve.
Krémhez:
- 3 dl tej
- 1 csomag vanília ízű pudingpor
- 3 ek. cukor
- 10 dkg margarin
- 5 db kisebb barack
- 1-2 ek. cukor
- 1 evőkanál vanília ízű pudingpor
- 2 dl víz
Katica fejéhez:
- darált keksz
- piskóta darabok
- margarin
- lekvár
- esetleg cukor, kakaó
Elkészítés:
A vaníliás pudingport 3 dl tejben megfőztem, majd kevergetés mellett hagytam kihűlni. Ezután a szoba hőmérsékletű margarint hozzákevertem.
A barackokat feldaraboltam, és kb. 2 dl vízzel, kevéske cukorral feltettem főni. Néhány perc után a barack levének egy részét pohárba öntöttem (a piskótát ezzel meg lehet locsolni, de nálam ez elmaradt, mert a kiscsaj nagy igyekezetében kiöntötte) Egy evőkanál pudingport kevés vízzel kikevertem és a barackhoz öntöttem, ezzel sűrítettem be a levét, majd hagytam kihűlni.
A piskótát kerek formában sütöttem ki, amikor elkészült ketté vágtam. Az egyik kört háromszögekre daraboltam. A katica hátának megformázásához szükségem lett volna egy kerek tálra, nos, én egy bólés tálat találtam, abban készítettem el. Először is fóliával kibéleltem a tálat és piskóta háromszögekkel kiraktam. Ebbe öntöttem a barackos krém egy részét, majd rá a vaníliás krémet. Erre jöttek kimaradt piskótadarabok és még egy krémrétegezés. Alkotásomat két félkör piskótával zártam, lefóliáztam, ráhelyeztem egy tányért és hűtőbe tettem.
Másnap kivettem, és a már kész fondanttal beburkoltam.
Étcsokit olvasztottam, amit sütőpapíron szétkentem és rövid időre a hűtőbe helyeztem. Ebből készítettem el a katicabogár pöttyeit.
A katicabogár fejét, és a csápjain lévő kis gombócokat úgy gyúrtam össze lekvárból, piskótából, darált kekszből, és ebből formáztam ki őket, majd csokival leöntöttem.
A csápjai hurkapálcák.
Íme a remekmű: