A rakott palacsinta kedvenc ételeimhez tartozik. Ezt a változatát most először készítettem el, általában csak túróval szoktam tölteni, és lerakni. Most azonban férjem kedvéért spenóttal és túróval töltöttem meg. Azt nem mondanám, hogy ripsz-ropsz elkészültem vele, de megérte a fáradtságot, nagyon jól sikerült, meg kell hagyni ízletes, laktató étel.
Hozzávalók:
A palacsintához:
- 1 bögre liszt (fele teljes kiőrlésű, fele sima fehér liszt)
- csipet só
- csipet cukor
- 1 evőkanél olaj
- 1 és 1/2 bögre tej
- 2 db tojás
A töltelékhez:
- 5 gerezd fokhagyma
- 25 dkg túró (mehet bele több is)
- 30 dkg mirelit leveles spenót
A tetejére:
- 1 db tojás
- 1 nagy tejföl
- 2 dl tejszín
Elkészítés:
A palacsintatésztát elkészítjük. Kicsit sűrűbb tésztát fogunk kapni, mintha csak fehér lisztből készítettük volna. Nekem 8 db nagy palacsinta jött ki ebből az adagból. Szóval először a tojásokat felverjük, majd a nedves és száraz hozzávalókat csomómentesre keverjük. A palacsintatészta elkészítésénél kislányom volt a kis kukta :)
Kisütjük a palacsintákat. Majd elkészítjük a tölteléket is.
Egy serpenyőbe kevés olajat teszünk, majd az apróra darabolt fokhagymát és a spenótot egy kicsit összemelegítjük. Amikor már a fokhagyma illatát érezzük, akkor vegyük le a tűzről és a túrót tegyük hozzá, és sózzuk meg. Én nagyon lágy házi túrót használtam, ha kemény a túró, akkor szerintem egy kis tejfölt adjunk még hozzá.
Töltsük meg a palacsintákat.
Amikor a palacsintákat megtöltöttük, akkor egy tepsit kenjünk ki olajjal, és a palacsintákat 4 kisebb részre darabolva sorakoztassuk bele.
Ezután elkészítjük az öntetet a tetejére. A tojást felverjük és hozzáadjuk a tejfölt, tejszínt, majd megsózzuk. Ráöntjük a palacsintákra, és betesszük a 200 fokra előmelegített sütőbe. Kb. 30 perc alatt, amikor a teteje már pirul, készen van.
Aki szeretné még fokozni az élvezeteket, a tetejére reszelhet sajtot is.
Jó étvágyat!