Szokásomhoz híven, keresztlányom születésnapja alkalmából tortát készítettem. Mivel nagy kedvence a csoki, ezért egy igen különleges, csupa csoki tortát választottam neki. A torta receptjét Stahl Judit oldalán találtam, és biztos, hogy nem ez volt az utolsó alkalom, hogy elkészítettem :)
Hozzávalók a tortához:
- 35 dkg étcsoki
- 15 dkg vaj (én margarint használtam)
- 10 dkg mandula
- 2 evőkanál tejszín
- 20 dkg cukor
- 5 db tojás
- 2 evőkanál tej
- 1 vaníliarúd (én ehelyett vanília aromát tettem bele)
- csipet só
- 2 dkg cukrozatlan kakópor
Hozzávalók a mázhoz:
- 10 dkg étcsoki
- 4 dkg vaj (én margarint használtam)
Elkészítés:
Eredetileg egy 24 cm-es tortaformát kell kikenni vajjal, én 28 cm-eset használtam, így elég lapos lett, de ez igazán nem számított, így is ízlett mindenkinek. Szóval a tortaformába teszünk sütőpapírt, amit szintén megkenünk vajjal, és kakaóporral meghintjük ( ugyanúgy, mintha liszttel csinálnánk).
Ezután a mandulát enyhén megpirítjuk, és hagyjuk kihűlni. A csokit és a vajat a tejszínnel együtt gőz fölött megolvasztjuk, majd tegyük félre hűlni.
A tojásokat, a cukorral, csipet sóval, és a tejjel együtt sűrűre keverjük egy robotgéppel, majd belecsorgatjuk az olvasztott csokit, és beletesszük a kakaóport is.
A pirított mandulát is beleforgatjuk, majd a masszát a tortaformába öntjük és 150 fokon 45 perc alatt készre sütjük. Nem kell megijedni, ha tűpróbánál még egy kicsit ragacsosnak tűnik.
Az eredeti recept szerint, ha kihűlt a torta, akkor hűtőbe kell tenni egy éjszakára. Nekem erre nem volt időm, így csak egy órára tettem be.
Végül a mázat is elkészítjük. Gőz felett megolvasztjuk a csokit és a vajat, és langyosan a tortára kenjük, majd visszatesszük a hűtőbe, hogy egy kicsit megdermedjen.
Íme a remekmű :)