Gyermekember

Ötletek, tanácsok hogyan tegyük boldoggá, kiegyensúlyozottá gyermekünket. Közös játékok, programok, foglalkozások, amivel fejleszthetjük gyermekünket.

Friss topikok

  • móka81: @fogdakezem: Köszönöm szépen! (2012.11.17. 20:46) Okosodjunk ősszel is!
  • PraktikásMaimoni: Kedves blogszerző, meghívót szeretnénk küldeni egy rendezvényre, de nem találtunk az oldalon e-mai... (2012.08.31. 10:41) A "Mi hiányzik?" játék
  • Trimcsek: A nem veszek tudomást a hisztijéröl és tovább állok vált be eddig a legjobban. Igaz,hogy akkor meg... (2012.05.14. 08:53) Hogyan kezeljük a kisgyerek érzelmi kitöréseit?
  • Trimcsek: Szia Ancsi! Az biztos,hogy nagyon nehéz egy ilyen szituációt kezelni és az ember elég sokat pironk... (2012.05.14. 08:48) Enyém!
  • pelorata: Teljesen igaz, az én lányom 2-3 nap alatt lett teljesen szobatiszta, igaz, az ágytisztaság csak fé... (2012.04.21. 19:35) Pápá pelus

Mit tegyünk, ha az esti fürdés egy rémálom?

2012.11.09. 11:23 - móka81

Amíg egyes szülők olyan szerencsések hogy kisgyermekük már alig várja az esti fürdést, addig mi azok közé tartozunk, akiknél az esti fürdetés felért egy rémálommal, különösen, ha hajmosásról volt szó. A két és fél év alatt váltakozva voltak olyan hónapok, amikor már alig várta az esti fürdést kislányunk, aztán egyik pillanatról a másikra, mi úgy gondoltuk, hogy minden ok nélkül, csak nagy hisztik árán sikerült megfürdetni. Ahogy így visszatekintek ezekre az évekre, azért egyre világosabb, hogy valószínűleg azért nem akart fürödni, mert az bizony az esti alvás közeledtét jelentette, és ő nem tartozott az álomszuszék gyerekek közé, az alvással mindig problémáink voltak.

Annak érdekében, hogy elkerüljük az esti hisztit bizony sokat taktikáztunk férjemmel. Ebben a bejegyzésben szeretnék veletek megosztani néhány tapasztalatot, ötletet, amit mi alkalmaztunk kisebb-nagyobb sikerrel.

 

Legyen a napi rutin része, és igyekezzünk mindig ugyanabban az időben megfürdetni.

 

Változtassunk a szóhasználaton!

"Kész a fürdővíz, gyere fürödni!" mondat nálunk gyakran ellenkezést váltott ki, így igyekeztünk mindig valamilyen játékhoz, mókához kötni a felszólítást:

"Gyere, pancsoljunk egyet!"

"Gyere, játszunk a habbal!"

"Gyere, főzzél nekünk kacsalevest!"

Ezek a mondatok hatásosabbak voltak, könnyebben rá tudtuk Annát venni a fürdésre.

 

Tegyünk játékokat a vízbe!

Esti fürdés közben használjunk minél több játékot. Itt nem a drága, "mindent tudó" játékokra gondolok, helyettük válasszunk néhány kacsát, halacskát, amiből aztán néhány kiürült műanyag pl. tejfölös doboz és egy kanál segítségével főzhetünk levest. Az üres flakonok nagyon jól elszórakoztatják a gyerekeket, merjük a vizet, öntsük egyikből a másikba. Nálunk az egyik legmenőbb játék egy kicsi baba volt egy teknőben, amit kislányunk előszeretettel fürdetett fürdés közben. Megpróbálhatjuk még a fürdővizet ételfestékkel enyhén beszínezni, lehet, hogy ez is eredményre vezet.

 

Játszunk a buborékokkal!

A buborék szenzációs dolog, nálunk szinte minden szituációban bevált, kislányunk imádja őket nézni, kergetni, elkapni és persze fújni :) Amikor fürdetésről van szó, igyekezzünk nagy habot csinálni, amivel aztán nyugodtan játszhatunk, kenhetjük a fürdőszoba csempére stb. Fújjunk buborékokat fürdés közben, érdemes egy buborékfújó pisztolyba befektetni, biztos siker!

 

 

 

Tegyünk képeket a fürdőszoba falára!

Ma már rengeteg falra, csempére ragasztható dekormatricát lehet kapni. Ne csak a gyerekszobába ragasszuk ki őket, a fürdőszoba falára is tegyünk néhányat.

 

 

Ajánljunk fel lehetőségeket!

Dackorszakban "nem" a válasza mindenre gyermekünknek, még arra is amit esetleg szeretne csinálni :) Így amikor nehezen tudtuk kezelni a helyzetet, akkor különböző lehetőségeket ajánlottunk fel kislányunknak:

"Melyik játékkal szeretnél játszani ma pancsolás közben?"

"Milyen színűre fessük ma a fürdővizet?"

"Fürdés után megnézheted a mesét, vagy előbb jöjjön a mese, és csak utána a pancsolás?"

 

Fürödjünk együtt!

Nem biztos, hogy minden családban elfogadott dolog gyermeknek szülővel együtt fürödni. Nálunk nagyon jól működött e, de most már kicsi a kád kettőnknek, így muszáj külön-külön fürödni :)

 

 

 

Hagyjuk önállóan mosakodni!

A bejegyzés trackback címe:

https://gyermekember.blog.hu/api/trackback/id/tr194830673

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása