Gyermekember

Ötletek, tanácsok hogyan tegyük boldoggá, kiegyensúlyozottá gyermekünket. Közös játékok, programok, foglalkozások, amivel fejleszthetjük gyermekünket.

Friss topikok

  • móka81: @fogdakezem: Köszönöm szépen! (2012.11.17. 20:46) Okosodjunk ősszel is!
  • PraktikásMaimoni: Kedves blogszerző, meghívót szeretnénk küldeni egy rendezvényre, de nem találtunk az oldalon e-mai... (2012.08.31. 10:41) A "Mi hiányzik?" játék
  • Trimcsek: A nem veszek tudomást a hisztijéröl és tovább állok vált be eddig a legjobban. Igaz,hogy akkor meg... (2012.05.14. 08:53) Hogyan kezeljük a kisgyerek érzelmi kitöréseit?
  • Trimcsek: Szia Ancsi! Az biztos,hogy nagyon nehéz egy ilyen szituációt kezelni és az ember elég sokat pironk... (2012.05.14. 08:48) Enyém!
  • pelorata: Teljesen igaz, az én lányom 2-3 nap alatt lett teljesen szobatiszta, igaz, az ágytisztaság csak fé... (2012.04.21. 19:35) Pápá pelus

Hogyan kezeljük a kisgyerek érzelmi kitöréseit?

2012.03.06. 08:44 - móka81

Címkék: gyerek hiszti nevelés

Szülőként az egyik legnagyobb kihívást az jelenti számomra, hogy hogyan kezeljem a  gyermek hisztis kitöréseit megfelelően. Tudom, hogy a hiszti a dackorszakra jellemző viselkedés, egy életkori sajátosság, ami a gyermek 1-3 éves kora között jelentkezik, és gyakoriak ebben az időszakban a heves érzelmi megnyilvánulások. A hiszti hosszabb, rövidebb ideig tart, de az szinte biztos, hogy mindig akkor jelentkezik ha éppen elfoglalt vagy, bevásároltok, vagy a játszótérről indultok hazafelé. A gyermek 2 éves kora körül rájön, hogy van saját akarata, ő egy anyjától külön-álló lény. Valójában az én-tudat kialakulása zajlik ebben a korban, a gyermek élvezi ezt a helyzetet, az önállóságot, egyre többször mondja, hogy "nem", "én akarom", "egyedül akarom".

A nyilvános helyen toporzékoló, földön hempergő gyerek látványa mindig rémülettel töltött el. Sok kérdés merült fel bennem: Mit fogok majd ebben a helyzetben csinálni? Egyáltalán tudom-e majd kezelni a helyzetet? Mit szól a környezetem? Biztos azt gondolja majd milyen neveletlen gyerek!

Minden szülő szeretne valamilyen megoldást ezekre a kellemetlen, gyakran idegesítő helyzetekre. A legjobb megoldást szerintem az jelenti, ha mindenre fel vagyunk készülve, és felfegyverkezünk különböző "hisztikezelő" ötletekkel, játékokkal, eszközökkel, megoldásokkal.

Itt van néhány számomra elfogadható hiszti kezelő módszer:

  • Figyelemelterelés, amikor valamilyen játékkal, zenével, bármivel ami érdekli, ami meghökkentő, ami új számára eltereljük a figyelmét.
  • Gyakran azért hisztisek a gyerekek, mert éhesek, szomjasak, fáradtak, esetleg fáj a hasuk, jön a foguk stb. Próbáljuk meg kiküszöbölni a kiváltó okot.
  • Ne vegyünk a hisztiző gyerekről tudomást. Ez egy igazán nehéz feladat, de talán az egyik leghatékonyabb, ha következetesen alkalmazzák. Amikor a hiszti elmúlt, akkor öleljük meg, beszéljünk hozzá nyugodtan, de ne tartsunk "hegyibeszédet".
  • Ha nyilvános helyen hisztizik, akkor vigyük el egy nyugodt, eldugottabb helyre, várjuk meg, hogy megnyugodjon.
  • Ha otthon hisztizik akkor, adjunk a kezébe papírt és ceruzát, és kérjük meg, hogy rajzolja le milyen dühös. Ettől gyakran megnyugszanak a gyerekek.
  • Öleljük át a hisztiző gyereket, és tartsuk így addig amíg megnyugszik
  • Soha ne veszítsük el a fejünket, ne kiabáljunk vele, ne legyünk durvák, ne üssük meg! Ezekkel a módszerekkel elveszítjük a csatát!

 

Ha nektek is vannak jól bevált módszereitek, akkor írjátok meg melyek azok!

 

A bejegyzés trackback címe:

https://gyermekember.blog.hu/api/trackback/id/tr444292165

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Trimcsek 2012.05.14. 08:53:16

A nem veszek tudomást a hisztijéröl és tovább állok vált be eddig a legjobban. Igaz,hogy akkor meg azért hisztizik mert nem figyelek rá,de legalább a földhöz nem veri magát,csak kicsit hangosabb... :)
süti beállítások módosítása